Sunday, July 8, 2012

Apa yang dibincangkan semasa Kongres FAM???

Gambar ketika kongres semalam.
Kredit: Wan Fakhrul


Tiada perubahan juga....

Kongres hanya dibuat hanya kerana memenuhi tuntutan dalam perlembagaan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) sahaja.

Artikel 88 terus relevan dalam statut perlembagaan FAM buat masa ini apabila badan induk bola sepak tanah air itu belum bersedia untuk menggubal statut itu pada Kongres Tahunan FAM ke-48 2010 & 2011 semalam.

Biarpun Mesyuarat Exco FAM sebelum ini memutuskan mahu membentangkan Artikel 88 pada Kongres FAM yang dihadiri Presiden, Sultan Ahmad Shah dan semua barisan Ahli Majlis serta wakil Gabungan, namun perkara itu ternyata tidak ada dalam agenda kali ini.

Alasan yang diberikan Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad, Artikel 88 masih perlu dikaji dengan teliti sebelum dibentangkan. Perlu dikaji??? Banyak la kau punya kajian Judin woooiii....

“Bukan tidak dibentangkan pada Kongres Tahunan FAM kali ini tapi masih belum bersedia. FAM harus meneliti dan mengkaji dengan penuh mendalam terhadap statut itu dan FAM akan membentangkan usul itu pada masa akan datang,”


Artikel 88 menjadi perbualan hangat selepas Timbalan Presiden, Tan Sri Annuar Musa digantung dua tahun enam bulan atas alasan melanggar peraturan kerana membuat kritikan secara terbuka kepada skuad kebangsaan April lalu. Ada pihak mendesak supaya statut itu dipinda dan Timbalan Presiden, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah menyatakan kesediaan untuk mengkajinya semula.

Dalam pada itu pada sidang media selepas tamat kongres, Naib Presiden FAM, Datuk Afandi Hamzah memaklumkan beberapa ketetapan dicapai iaitu membuat penambahan anggota Exco daripada 8 kepada 10 anggota.

Katanya, penambahan dua slot ini akan diisi oleh wakil wanita yang akan dipilih menerusi pemilihan tahun depan yang bertujuan bagi memperkukuhkan usaha memartabatkan bola sepak wanita. Martabatkan bola sepak wanita??? Padahal syarat AFC dan FIFA yang mahukan ada wakil wanita untuk bersuara dalam FA setiap negara. Bola sepak lelaki ranking makin jatuh, inikan pula nak perkasakan bola sepak wanita. PTUUUIIIHHHH!!!!!!!!!!!!

No comments:

Post a Comment